29 Jun

Tag två betala för en

Jag tog mig en liten tur på staden tidigare idag och vandrade där planlöst omkring och kunde inte låta bli att notera en del saker. Eftersom jag är intresserad av gratiserbjudanden, rabatter och liknande och nu har börjat att skriva om sådant så kunde mina hökögon inte undgå att notera en massa lockelser som nästan ropade på mig i vart och vartannat hörn.

Jag noterade att skoaffärer är väldigt framstående när det kommer till sådant. Jag gick förbi minst tre skoaffärer som alla hade ett erbjudande om att man skulle köpa tre par skor och få det billigaste paret på köpet. Ett tag tre betala för två-erbjudande helt enkelt. Det här får mig att fundera över hur mycket marginal butikerna har egentligen. Det är ju inte speciellt svårt att hitta skor som kostar 1000 kronor. Köper man då tre sådana par så betalar man i det här fallet 2000 kronor och får tre par skor av ett totalt värde på 3000 kr. Jag har svårt att tro att butikerna skulle gå back på den här typen av affärer eftersom de flesta som nappar på det här erbjudandet antagligen bara köper dessa skor och inget mer. Det är annorlunda med typ ICA-butiker som sänker priset på oxfilé jättemycket så att de nästan går back på just oxfilén. De räknar med att de som kommer för att handla oxfilén även handlar andra varor som affären går plus med. Så i det fallet är oxfilén en lockelse för att de ska göra av med pengar på andra varor medan i fallet med skorna, så är det mer troligt att de fortfarande tjänar på affären, fast betydligt mindre.

Dessa typer av erbjudanden är så klart inte heller gratis utan det är ett sätt att locka folk att handla men det fina i kråksången är att man faktiskt gör en ganska bra affär. Naturligtvis tjänar affären fortfarande på dig och det du handlar men målet med att leta billiga saker är inte att ingen någonsin ska få göra vinst på dig, utan att du ska spara in så mycket pengar som möjligt.