25 Jun

Nigeriabrev

Har du också fått erbjudanden som du tänkt att det låter för bra för att vara sant? Du är inte ensam. Jag tänker på det nästan mest klassiska exemplet. Innan internet och e-mail kom till så skickades det faktiskt vanliga brev på det här sättet. Det är helt galet att folk faktiskt gick på det. Dessa typer av scams finns i många olika varianter men i grunden är de i stort sett likadana. Man får ett brev där det står att man blivit utvald. Det kan vara på grund av sitt namn eller sitt födelsedatum eller något annat personligt. Någon rik prins, affärsman eller liknande som av olika anledningar inte kan behålla sin förmögenhet vill ge den till dig. Dessa typer av bedrägerier kallas vanligtvis för Nigeriabev. Anledningen till att de kallas så är att de första breven av det här slaget skickades från Nigeria. Nu förtiden så skickas det sannolikt från världens alla hörn. Eftersom dessa typer av bedrägerier numer inte har någon direkt koppling till Nigeria så kallas de också ofta för Advance fee fraud och 419 scam.

Bedrägeriet kan som sagt se ut på olika sett men ofta så handlar det om att stora mängder pengar ska flyttas och byta ägare. Antingen så kan det vara så att man själv ska få en enorm summa eller att man bara ska hjälpa någon annan att få ut pengar ur något land och erbjuds en andel av totalsumman. En andel av en så stor summa att om man går med på det så blir man mångmiljonär. För att få ut pengarna ur landet eller för att låsa upp kontot där pengarna finns så måste man betala en avgift på ett antal tusentals kronor. Inte sällan handlar det om belopp närmare 100.000 kronor. Dessa pengar får man så klart aldrig se röken av igen.

Många blir irriterade på den här typen av bedrägerier och det faktum att de faktiskt lyckas lura människor med det. Det har därför startats hämndaktioner där folk jävlas med dessa bedragare. Det är stundvis underhållande läsning. Vill man läsa om hur folk gör för att jävlas med såna här personer kan man göra det här.

Som ett vänskapligt råd så är det dock inget som rekommenderas. Det är bättre att bara slänga mailet och gå vidare i livet. Några pengar gratis kommer man i vilket fall som helst inte att se röken av.